maandag 31 oktober 2011

Designprijs voor waterbesparend textiel

Ontwerpers Maarten Kolk en Guus Kuster hebben een waterbesparend productieproces bedacht, waarmee ze textiel maken. Het Waterloop textiel sleepte tijdens de Dutch Design Week 2011 de DOEN Materiaalprijs in de wacht.

Textiel is een waterbelastend product: bij de meeste stappen in het productieproces, zoals bleken en verven, is water nodig. Studio Maarten Kolk & Guus Kusters zocht naar manieren waarop het watergebruik teruggedrongen kan worden. Dit resulteerde in grand foulards, theedoeken, tafellakens en kunstobjecten met de naam Waterloop.

Bij Waterloop worden ontwerpen digitaal geprint in plaats van geverfd. Het textiel maakt gebruik van ongebleekte garens van bamboevezels. Waterloop is niet alleen groen qua productie, maar ook wat betreft het uiterlijk: de prints laten verschillende vissoorten zien die in de noordelijke zee├źn leven. Ook komen beelden van gletsjers, meren, sneeuw en geisers voorbij.

Het enige minpuntje van Waterloop is dat het productieproces nog niet klaar is voor een brede toepassing in de modeindustrie. Maar Kolk en Kusters hebben beloofd de materiaalprijs, die 15.000 euro bedraagt, te gebruiken om hun uitvinding bruikbaar te maken voor kleine producenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten