zaterdag 21 april 2012

Duurzame mode bij We Beat the Mountain Day 2012

Afval heeft waarde. Dat is de boodschap van de wereldwijde We Beat the Mountain beweging. Klinkt dat niet modieus? Toch was er tijdens de Utrechtse We Beat the Mountain Day op 20 april 2012 volop te genieten van mode.

Op de verkoopmarkt in het Grifpark waren onder meer sieraden te vinden van het Utrechtse Huis van de Vlinders. Dit atelier voor vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt maakt sieraden en iPad sleeves van gerecyclede materialen, waaronder leer. Marie-José Hamers neemt het hergebruiik van afval wel erg letterlijk: zij maakt tassen en accessoires van vuilniszakken en plastic draagtassen. Voor kinderen waren er klimaatneutrale, biokatoenen t-shirts van Doezo.

Om de afvalberg te bestrijden is het trouwens niet nodig om de portemonnee te trekken, zo bleek tijdens We Beat the Mountain Day 2012. Zo was er een Repair Café waar je kleding kunt laten repareren. En ook de kledingruil van Little Green Dress was helemaal gratis. Je levert simpelweg drie tot vijf afdankertjes uit je kledingast in, en kunt naar hartelust shoppen in twee kraampjes met verse tweedehands.

We Beat the Mountain is een wereldwijde beweging van mensen en organisaties die de afvalberg willen verkleinen door het produceren van gerecyclede producten. De helft van het afval dat de mens weggooit, kan gebruikt worden om nieuwe producten van te maken. In de webshop verkoopt We Beat the Mountain tassen en sleeves van gerecyclede materialen. Ook worden er evenementen georganiseerd om consumenten, ondernemers en de overheid bewust te maken van de waarde van afval. Burgers kunnen tijdens festivals genieten van bijvoorbeeld workshops, exposities, concerten en modeshows. En zoals blijkt uit het evement in Utrecht zijn dit niet alleen must-sees voor wereldverbeteraars, maar zeker ook voor groene fashionista’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten