donderdag 4 augustus 2011

Meer merken bij Made-By

Een flinke stijging van het aantal collecties dat in fair trade gecertificeerde fabrieken wordt gemaakt. Een groeiend duurzaamheidsbewustzijn onder grote modemerken. En acht nieuwe leden. Dat zijn enkele positieve ontwikkelingen die zijn af te leiden uit het jaarverslag 2010 van Made-By. Made-By is een onafhankelijke non-profit organisatie die duurzame kledingproductie stimuleert. In het jaarverslag doet de internationale organisatie altijd verslag van ontwikkelingen in de productie van groene mode en van de vooruitgang van individuele bedrijven die het Made-By keurmerk voeren.

De stijgende katoenprijs lijkt negatief uit te pakken voor het werk van Made-By: in 2010 werd door de 38 aangesloten modemerken 26 procent minder biokatoen ingekocht dan een jaar eerder. In totaal daalde het gebruik van duurzame materialen met 37 procent. Die daling heeft vooral te maken met de katoenindustrie, want het gebruik van gerecyclede materialen zoals hergebruikt katoen, nylon of polyester nam juist toe.

In tijden van recessie en stijgende katoenprijzen is het extra bijzonder dat het aantal modebedrijven dat zich aanmeldde bij Made-By is gestegen. In 2010 kon Made-By op acht nieuwe merken rekenen – en dat zijn er twee meer dan het jaar ervoor. Made-By kan ook tevreden zijn over de vooruitgang op het gebied van de sociale condities in fabrieken. In 2010 werden 2.750.000 kledingstukken geproduceerd in klasse A gecertificeerde fabrieken, wat inhoudt dat zij in landen met goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. In vergelijking met 2009 is dit een stijging van 39 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten