woensdag 24 augustus 2011

Greenpeace onthult gifschandaal

De kledingindustrie heeft het flink aan de stok met Greenpeace. De milieuactivisten onthullen dat modeitems op de Nederlandse markt giftige stoffen bevatten, die afkomstig zijn uit de Chinese fabrieken die de kleding maakt.

In kleding gekocht in Nederlandse winkels is de stof nonylphenol ethoxylaat aangetroffen. Deze stof breekt in water af in het giftige en hormoonverstorende nonylphenol. De gifstof, die in Europa niet mag worden gebruikt voor kledingproductie, is ongezond, watervervuilend en zorgt in China voor een enorme milieubelasting.

Volgens cijfers van Greenpeace is zeventig procent van de rivieren en meren in China vervuild. Een op de vier mensen in het land heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Twintig tot dertig procent van de watervervuiling in China is het gevolg van fabrieken die goederen voor de export produceren.

Voor het rapport 'Dirty Laundry 2' onderzocht Greenpeace in achttien landen wereldwijd 78 kledingstukken van vijftien bekende merken, waaronder H&M en Adidas. Er werd in Amsterdam van onder andere kleding gekocht de merken G-Star RAW, H&M, Converse en Adidas.

Greenpeace voert de laatste tijd forse actie tegen giftige stoffen in de kledingindustrie. Nike en Puma hebben beterschap beloofd. De resultaten van die belofte kunnen nog wel even op zich laten wachten: de sportgiganten hebben toegezegd binnen tien jaar uitsluitend schone kleren van Chinese fabrieken af te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten