vrijdag 15 juli 2011

Greenpeace voert campagne tegen Nike

Het hoofdkantoor van Nike is op 15 juli 2011 belaagd door campagnevoerders van Greenpeace. De actiegroep bevestigde aan de gevel van het kantoor een reusachtig t-shirt met de opdruk: ‘Champion a toxic free future. Just do it.’ Greenpeace vraagt hiermee aandacht voor de productie van de sportkleding, waarbij giftige stoffen in Chinese meren en rivieren worden gedumpt.

De Chinese kledingfabrieken die collecties van Nike vervaardigen, lozen afvalwater in lokale rivieren, zegt Greenpeace. De giftige stoffen die daarbij vrijkomen, zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. Omdat de lokale bevolking water en vis uit dit vergiftigde oppervlaktewater haalt, loopt zij gezondheidsrisico’s. Daarnaast bedreigen de afvalpraktijken van de textielfabrikanten het kwetsbare ecosysteem.

Greenpeace voert internationaal actie tegen Adidas en Nike, onder andere bij kantoren van de sportmerken in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. Aanleiding voor de acties is een rapport over vergiftiging van de Chinese meren en rivieren door de textielindustrie. Nike is als grootste sportmerk ter wereld natuurlijk een dankbaar doelwit voor campagnes over dit onderwerp. Bovendien afficheert het Amerikaanse bedrijf zich regelmatig met duurzame initiatieven als verantwoorde modeonderneming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten