zaterdag 14 augustus 2010

Britse modemerken onder vuur vanwege sweatshops

De Britse krant The Observer onthulde onlangs dat Indiase fabrieken die kleding maken voor Gap, Marks & Spencer en Next hun werknemers uitbuiten. De mannen en vrouwen in de fabrieken vertelden de krant over werkdagen van zestien uur, werkweken van zeven dagen en een salaris van zo’n 30 eurocent per uur.

De journalisten van The Observer wisten talloze schrijnende verhalen op te tekenen. Werknemers worden verplicht tot overwerk van soms wel acht uur per dag – en krijgen daar de helft van het plaatselijke minimumloon voor. Ondertussen zwerven kinderen van acht jaar over straat, omdat hun ouders in de fabriek werken en niet op ze kunnen passen. Veel kinderen gaan bovendien niet naar school, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen.

De Britse winkelketens hebben aangekondigd maatregelen te nemen in de fabrieken die hun kleding leveren. Zo zou M&S al extra controles hebben uitgevoerd om na te gaan of de fabriek werknemers te veel overuren laat maken.

Ondertussen beweert een van de onderzochte fabrieken in The Observer dat wraakzuchtige werknemers er niet voor terugdeinzen valse beschuldigingen te uiten aan het adres van hun werkgever. De strijd tegen sweatshops lijkt dus zeker nog niet ten einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten