De gemiddelde Nederlander gunt zijn spijkerbroek een lang leven, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Textilia. Het merendeel van de volwassenen heeft de spijkerbroek één tot drie jaar lang in de kledingkast hangen. Volgens het onderzoek is een gat of scheur in de stof de belangrijkste reden om jeans af te danken. Ook als het kledingstuk niet meer goed past, is een groot deel van de jeansdragers pas bereid om er afscheid van te nemen.
De lange levensduur van Nederlandse jeans mag dan als de typisch Hollandse zuinigheid klinken, vanuit het perspectief van duurzaamheid is het langdurig koesteren van kleding prijzenswaardig. Het verlagen van de omloopsnelheid in onze garderobe heeft namelijk een significante invloed op het verduurzamen van de mode-industrie.
De Britse website Ecouterre zette onlangs de beste tips op een rij om je favoriete jeans zo lang mogelijk in goede staat te houden. De adviezen zijn niet altijd revolutionair – denk aan voor de hand liggende tips zoals ‘was kleding niet na één dag dragen’, ‘sla de wasdroger over’ en ‘zet de wasmachine op een lage temperatuur’.
Opvallend is de informatie over het invriezen van jeans – een dagje in de vriezer zou ervoor zorgen dat de typerende blauwe kleur langer behouden blijft. Ook over gespecialiseerd kledingherstel wil je wel even nadenken. Gespecialiseerde kledingherstellers zoals Denim Therapy repareren jeans tot in de meest subtiele details. Daarmee zou zelfs een gat geen reden meer zijn om een broek bij het afval te zetten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten