dinsdag 24 augustus 2010

Overbodige wasbeurten

Als modeconsumenten vergeten we nogal eens dat wassen een belangrijk onderdeel vormt van de milieu-impact van kleding. Zo’n elf procent van de impacts van de textielketen komt op het conto van wassen, berekende CE Delft eerder dit jaar. Veelvuldig wasjes draaien brengt namelijk het nodige energieverbruik met zich mee, wat negatief uitpakt voor klimaatverandering en de uitputting van fossiele grondstoffen.

Het schoenenlabel Maruti heeft onlangs een tamelijk overbodige wasmachinetoepassing gelanceerd. De leren herenschoenen die dit najaar in de winkels liggen, zijn in de wasmachine gereinigd om daarna te worden geborsteld en geolied. Het doel? Een vintage uiterlijk. Door het wasproces krijgen de herenschoenen, die er in bruin, zwart en grijs zijn, een worn look en is geen enkel paar hetzelfde.

Mode mag wat kosten, is mijn sterke overtuiging. Maar het kunstmatig creëren van een vintage uitstraling lijkt me een typisch gevalletje van overbodige luxe. Koop gewoon een paar tweedehandsjes, dat is wel zo goedkoop en duurzaam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten