woensdag 17 november 2010

De meest ecovriendelijke ontwerpers van Amerika

75.000 dollar. Dat was het prijzengeld van de Eco Fashion Challenge 2010, de wedstrijd waarmee Lexus Hybrid Living en de Council of Fashion Designers of America (CFDA) drie duurzame modeontwerpers in de spotlights zette. Sieradenontwerpster Monique Péan, pioniers Costello Tagliapietra en fair trade ontwerpster Maria Cornejo ontvingen op 4 november ieder een waardecheque voor 25.000 dollar.

De jury beoordeelde tien finalisten op hun overtuigingskracht, zakelijke professionaliteit en committment met het milieu. Hun duurzame attitude moest blijken uit onder andere verpakkingsmaterialen, werkprocessen en stofgebruik.

Winnares Monique Péan ontwerpt duurzame sieraden volgens het slow fashion principe en lanceert binnenkort een lijn met verantwoorde trouwringen. Het duo achter Costello Tagliapietra is naar eigen zeggen al jarenlang met ecofriendly design bezig en ziet duurzaamheid niet als branding tool maar als vanzelfsprekende werkwijze. De van oorsprong Chileense ontwerpster Maria Cornejo maakt kleding, badmode, accessoires die zelfs aftrek vinden bij Michele Obama.

De Eco Fashion Challenge doet denken aan de Green Fashion Competition die de Amsterdam International Fashion Week dit jaar voor het eerst organiseert. Ook bij dit duurzaamheidsinitiatief, dat vanwege het jaar van biodiversiteit wordt gesponsord door het ministerie van Landbouw, worden ontwerpers uitgedaagd om zich van hun groenste kant te laten zien. De Nederlandse wedstrijd kan wat betreft het prijzengeld bijna concurreren met de CFDA: voor de twee winnaars van de Green Fashion Competition liggen cheques van 25000 en 15000 euro klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten