donderdag 11 november 2010

De vijf beste tips voor de groene garderobe!

Achter de term eco fashion gaat een wereld van initiatieven, theorieën en merken schuil. Dat schrijft Sass Brown in haar boek Eco Fashion. In haar toonaangevende gids voor duurzame mode laat de Amerikaanse onderzoeker de uiteenlopende manieren zien waarop modelabels uit de hele wereld zich bekommeren om ecologisch en sociaal verantwoord design.

De hamvraag die Eco Fashion onbeantwoord laat, is hoe wij als consumenten de beste (lees: groenste) keuze kunnen maken op de snel groeiende markt van duurzame mode. H&M’tjes van biokatoen, fair trade geproduceerde wollen sjaals, veganistische pumps, armbandjes waarvan de opbrengst naar Pink Ribbon gaat – er is keuze te over in duurzame kleding, schoenen en accessoires. Welke aankoop maakt eigenlijk het meeste verschil voor mens, milieu en dier?

Op basis van zes maanden dagelijks nieuws over duurzame mode zet Modevoormorgen.blogspot.com nu vijf essentiële basisbeginselen voor een groene garderobe op een rij. Wie de kledingconsumptie volledig wil vergroenen, doet er goed aan om al deze strategieën te hanteren. Maar ook rekening houden met een van de vijf uitgangspunten heeft al een positieve uitwerking op de mode- en textielindustrie!

I. Een broek van brandnetels. Kies voor kleding die is gemaakt met respect voor het milieu. Denk aan bamboe sokken, ondergoed van biokatoen, schoenen van milieuvriendelijk gelooid leer (of beter nog: van gerecycled, diervrij materiaal), shirts van hennep en jeans van brandnetel.

II. Fair fashion is fun. Maak een punt van schone kleren. Steeds meer merken laten hun collecties fair trade maken. De Fair Wear Foundation, Made-By, Max Havelaar en Rank-a-brand geven op hun websites inzicht in de arbeidsomstandigheden van werknemers in textielfabrieken.

III. Wees niet vies van hergebruik - recycling is niet retro! Ook voor fashionista’s met twee linkerhanden is recycling een optie, want high fashion brands schrikken er niet meer voor terug om gebruikte materialen in hun ontwerpen te verwerken. Merunisha Moonilal maakt unieke jurken van Indiase sari’s, Beautiful Soul ontwerpt slow fashion met Japanse kimono’s, bij Hiernamaals vind je actuele kleding die is gebaseerd op klassiekers uit de jaren tachtig en de schoenen van Beyond Skin zijn gemaakt van gerecycled namaaksuède.

IV. Vintage stoffig? Niet met een schoenenfeestje van Vintageshoes.nl, een goededoeleninzameling van Designer-vintage.com, of een kledingruilparty van Little Green Dress of Ecofabs. En vergeet de Noordermarkt, kringloopwinkels en de kledingkast van mama, oma of tante niet.

V. Van snel naar slow. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken: slow fashion is modieuzer dan ooit. Je vindt duurzame klassiekers bij onder andere Studio Jux, Van Markoviec of Monique van Heist.

Klinkt een groene garderobe je nog altijd ingewikkeld in de oren? Een duurzame stijladviseur kan je helpen om de kledingkast te verduurzamen en je eigen duurzame stijl te vinden. En mocht je het helemaal niet meer weten, volg dan een van de basisregels van No Impact Man en koop simpelweg niets nieuws meer. Want consuminderen is nog altijd de makkelijkste (en goedkoopst!) weg naar een duurzame modewereld.

1 opmerking:

  1. Vandaag heeft Awearness Fair Fashion in Arnhem op de Campus Autotechniek van de Hogeschool Arnhem laten zien hoe fair fashion (met alle hierbovengenoemde aspecten) prachtig past bij elektrisch vervoer tijdens de Dag van de Duurzaamheid.
    Hier de eerste pics: http://picasaweb.google.com/jcooink/DagVanDeDuurzaamheidAwearnessFairFashion?feat=directlink

    BeantwoordenVerwijderen