zondag 7 november 2010

Dutch Fashion Awards 2010 weinig duurzaam

Iris van Herpen is de grote winnaar van de Dutch Fashion Awards 2010. De Nederlandse ontwerpster sleepte op 5 november maar liefst drie prijzen in de wacht, waaronder de belangrijkste: de Mercedes Benz Dutch Fashion Award met een waarde van 25.000 euro.

Hoezeer Van Herpen de prijzen ook verdient, een duurzame winnaar is ze niet. Van Herpen maakt trendgevoelige fast fashion – en dan ook nog van weinig verantwoorde materialen zoals leer.

Vanuit duurzaamheidsperspectief zou Bas Kosters, die dit jaar de internationale Incubator Award won, een meer voor de hand liggende winnaar zijn geweest. Het enfant terrible van de Nederlandse modewereld maakt graag gebruik van tweedehands stoffen, werkte samen met het verantwoorde jeanslabel Kuyichi en ontwerpt eigenzinnige creaties die het niveau van vluchtige high fashion overstijgen.

Een volledig duurzame Dutch Fashion Awards is vooralsnog een vergezicht. Maar naarmate ontwerpers zoals Rianne de Witte, Studio Jux en Van Markoviec meer aan de weg timmeren, wordt een duurzame kandidaat wel steeds waarschijnlijker…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten