De sterkte van de glazen moet worden aangepast, of het montuur is hopeloos uit de tijd. Het lijkt erop dat brillen in hoog tempo worden afgedankt. En wat gebeurt er met alle afdankertjes? De website My Zero Waste wijdde onlangs een artikel aan dit heikele punt. Want het vervangen van brillen levert niet alleen een grotere afvalberg op, het is ook dubieus gezien het feit dat (volgens de World Health Organization) 153 miljoen mensen wereldwijd slechtziend zijn en geen toegang hebben tot zorg.
Gelukkig zijn er projecten zoals Second Sight, een initiatief van Kodak en Vision Aid Overseas. Consumenten kunnen hun afgedankte brillen simpelweg inleveren in een envelop, die wordt afgeleverd in ontwikkelingslanden. En het van oorsprong Amerikaanse Lions Clubs International richt zich vooral op kinderbrillen en levert gebruikte exemplaren af in landen waar de behoefte het grootst is.
Voor brillen waarvan de glazen vervangen moeten worden, bestaat Framesavers, een bedrijf dat beweert 98 procent van de monturen te kunnen voorzien van nieuwe glazen. Durf je werkelijk niet meer met een verouderd montuur over straat, doneer het dan aan een school of theatergroep. Wie weet zie je je bril dan nog eens op het toneel verschijnen.
maandag 16 mei 2011
Recycle je bril
Labels:
brillen,
framesavers,
kodak,
my zero waste,
recycling,
second sight,
vision aid overseas
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten