Welke schade brengt Puma het milieu toe met de productie van kleding en schoenen? Volgens berekeningen van de sportgigant komen de jaarlijkse kosten van CO2-emissies en waterverbruik neer op 97.4 miljoen euro.
Puma bekeek de emissies en het waterverbruik binnen de gehele keten: de productie van ruwe materialen zoals katoen, het verwerken van de materialen tot stoffen, het bewerken van de stof (zoals verven en borduren), het maken van kledingstukken, en het ontwerpen, vervoeren en promoten van de eindproducten. Puma constateert dat het grootste deel van de milieuimpact afkomstig is van de productie van ruwe materialen, zoals de pluk en oogst van katoen, rubberproductie en het houden van vee voor leer. Van Puma’s bijna honderd miljoen euro aan milieuschade is maar 7,2 miljoen euro toe te schrijven aan kernactiviteiten van het bedrijf; de overige 87,2 miljoen staat op het conto van toeleveranciers.
Puma wil de opvallende rekenexercitie, die deel uitmaakt van het duurzaamheidsplan van moederbedrijf PPR, gebruiken om milieubelastende activiteiten te verminderen. Daar zit niet alleen een groen geweten achter, maar ook een commerciĆ«le bedrijfsstrategie: het terugdringen van milieulasten komt ten goede aan het minimaliseren van bedrijfsrisico’s.
Het is de vraag of Puma’s rekensom leidt tot groene maatregelen die, zoals het bedrijf verwacht, ook andere modemerken tot actie zal bewegen. Het grootste deel van de ecologische voetafdruk van Puma’s producten wordt veroorzaakt door onderdelen van de productieketen waarop het bedrijf maar zeer beperkt invloed kan uitoefenen, zoals de productie van ruwe stoffen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten