Dagblad NRC publiceerde op 7 mei een vernietigend artikel over Kuyichi. Het Nederlandse jeansmerk zou al tien jaar proberen duurzaam én winstgevend te zijn, maar daar niet in slagen. Peruaanse katoenboeren die biokatoen aan Kuyichi zouden leveren, hebben nooit stoffen voor de denimcollecties geleverd. In plaats daarvan werd katoen, dat slechts voor een deel ecologisch geproduceerd was, ingevlogen uit onder meer Oeganda, Italië en Griekenland.
NRC laat ook anonieme bronnen aan het woord die zeggen dat Kuyichi kleding heeft laten produceren in niet-gecertificeerde fabrieken in onder andere Tunesië en Turkije. Daardoor zou niet gegarandeerd zijn dat werknemers in naaiateliers onder fatsoenlijke omstandigheden en voor een eerlijk loon werken.
De toon van het NRC-artikel doet denken aan de reportage van Volkskrant over uitbuiting in een Indiase fabriek die zou produceren voor C&A en H&M. De krant moest later toegeven dat de kledingstukken die de journalist in de fabriek aantrof samples betrof: de modebedrijven hadden er weliswaar proefstukken maar nooit collecties laten maken.
Solidaridad, een van de investeerders in Kuyichi, is dan ook van mening dat NRC belangrijke feiten heeft genegeerd. Zo is in de collectie die voor het najaar geproduceerd gaat worden minimaal 85 procent biokatoen verwerkt en wordt 52 procent geproduceerd in gecertificeerde fabrieken.
‘Het gaat goed met het bedrijf, al krijg je uit het NRC-verhaal niet die indruk’, schrijft Nico Roozen, directeur van Solidaridad, in een reactie. Laten we hopen dat dit het geval is, want een duurzame pionier als Kuyichi verdient toch een zonnige toekomst?
zondag 8 mei 2011
Kletspraat van Kuyichi?
Labels:
biokatoen,
fair trade,
kuyichi,
nico roozen,
nrc,
oeganda,
peru,
tunesië,
turkije
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten