donderdag 26 mei 2011

Summer Rayne Oakes: groen model met een missie

Wie zegt dat beauties geen brains hebben? De Nederlandse Lonneke Engel is zo’n intelligent, geëngageerd model dat bewijst dat ze net zo slim als mooi is: ze is ambassadrice van de Fair Wear Foundation, presentatrice bij The Green Fashion Competition en oprichtster van het positivobedrijf Organice Your Life.

De Amerikaanse Summer Rayne Oakes is ook zo’n inspirerend (en jaloersmakend!) model met een missie. Ze loopt over de catwalk voor duurzame merken én werkt als consultant voor modebedrijven die zich willen vergroenen. Met lezingen aan universiteiten, in musea en bij modeopleidingen verspreidt ze haar gedachtengoed over een duurzame modewereld.

Een procentje van de omzet doneren aan een goed doel of een evenement van een welzijnsorganisatie sponsoren is tegenwoordig niet meer genoeg om de groene consument te verleiden, zei Summer Ray Oakes onlangs in een interview. Om zich te onderscheiden van de grote massa moeten ondernemingen transparanter worden over hun productiemethoden en beelden kiezen die aansluiten bij hun duurzame doelstellingen.

Summer adviseert niet alleen multinationals die zich meer willen verantwoorden over hun bedrijfsvoering, maar ook vooruitstrevende ecomodemerken. In het verleden communiceerden die duurzame ondernemers niet altijd over hun activiteiten, omdat ze het gevoel hadden dat ze simpelweg deden wat ze behoorden doen. Maar op die manier wordt hun unieke positie in duurzame mode niet zichtbaar, waarschuwt Summer, die fan is van onder andere het innovatieve Source4Style.

Summer verwacht dat de trend om transparanter te zijn over de productieketen zal worden voortgestuwd door duurzame koplopers, die openheid van zaken geven over de herkomst van hun producten, de werkmethoden in textielfabrieken en de werkomstandigheden van de textielproducenten. Recente initiatieven van grote bedrijven, zoals de waterbesparingscampagne van Levi’s en Nike’s Environmental Apparel Design Tool, laten volgens haar zien hoe robuust de ecotrend is geworden. En met groene heldinnen als Summer Rayne Oakes gaat die trend vast een glorieuze toekomst tegemoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten