vrijdag 17 september 2010

Exit gezandstraalde jeans

Destroyed jeans en denim met een versleten look zijn met de regelmaat van de klok in de mode. Ik herinner me nog levendig de jeans met (meestal zelfgemaakte) gaten die in de jaren tachtig op schoolpleinen en in discotheken opdoken. Tegenwoordig maken specialisten zoals Denham the jeansmaker en G-Star de perfecte rafels, slijtageplekken en scheuren voor de (alweer) o zo modieuze worn look.

Jeans zijn berucht om hun milieubelastende productie: de hoeveelheid water, chemicaliën en energie die wordt verbruikt voor het maken van de gemiddelde bootcut of skinny is om treurig van te worden. De huidige vintage style rage maakt de boel er niet beter op. Voor het creëren van een versleten look & feel wordt namelijk vaak een zandstraalmethode gebruikt die gevaarlijk is voor mens en milieu. Tijdens de productie lopen kledingarbeiders het risico te worden blootgesteld aan kristallijn silicium, een verbinding in het zand. Needless to say: dat is niet gezond.

Het goede nieuws is dat Levi’s en H&M, die samen een aanzienlijk deel van de denimmarkt in handen hebben, gezandstraalde jeans binnenkort uit hun assortiment verbannen. De productiemethode is niet veilig genoeg, stellen de kledinggiganten in een gezamenlijk persbericht. Het lijkt op een sterk staaltje greenwashing, want Levi’s en H&M staan bekend als merken die het niet zo nauw nemen met fair trade en gezonde arbeidsomstandigheden. Hopelijk is de aandacht voor de schone productie van jeans de start van echt eerlijke kleding bij H&M, Levi’s en alle andere wereldmerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten