donderdag 30 september 2010

Protest tegen Prada

C&A kwam onlangs in het Nederlandse nieuws vanwege (vermeende) misstanden in een Indiase fabriek die kleding voor de keten zou produceren. Nu moet ook Prada het ontgelden. VPRO-programma Goudzoekers onthulde in een uitzending op 29 september hoe Prada kleding laat maken in Turkije.

In Turkije wordt steeds meer fast fashion geproduceerd. Het land dat hoopt toe te treden tot de Europese Unie ligt namelijk lekker dichtbij de afzetmarkt. En dat is een groot voordeel ten opzichte van andere lagelonenlanden, zoals India, Pakistan en China. Helaas laten de arbeidsomstandigheden voor werknemers in de textielbranche in deze landen nogal eens te wensen over. Zo onthulde Goudzoekers dat arbeiders in de Turkse fabriek waar onder andere Prada luxe mode laat maken, worden geïntimideerd en ze niet via een vakbond voor hun rechten kunnen opkomen.

De Schone Kleren Campagne heeft naar aanleiding van de uitzending van Goudzoekers een mailactie gestart. Iedereen die wil helpen om de positie van arbeiders in de Desa fabriek in de Turkse plaats Ducze te verbeteren, kan via de website van de internationale Clean Clothes Campaign een mail sturen aan de fabriek en de afnemers van deze producent (onder wie dus Prada!). Of dat het probleem gaat oplossen, is even de vraag want de CCC voert al sinds 2009 actie tegen de Desa fabriek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten