zaterdag 4 september 2010

Handgemaakt is het nieuwe zwart

Lokale, handgemaakte kleding en accessoires zijn dé nieuwe trend. Dat vindt UK Handmade, een organisatie die zich sterk maakt voor kleine, ambachtelijke modebedrijven in Engeland. Groen mag de afgelopen jaren het nieuwe zwart zijn genoemd, de tijd is rijp voor een grootschalige omarming van handgemaakte goodies, aldus UK Handmade in een persbericht.

Het ligt voor de hand dat een belangenbehartiger van bedrijven en ontwerpers die handgemaakte modeproducten op de markt brengen, handmade uitroept tot het nieuwe zwart. Maar wie dit soort cynisme even opzij zet, zal zien dat de verduurzaming van onze garderobe gebaat is bij een rehabilitatie van handwerk. Handgemaakt en eco gaan heel goed samen.

Het duurzame gebruik van kleding – dat wil zeggen: het voorkomen van onnodig of al te snel afdanken van mode items – wordt namelijk gestimuleerd door handgemaakte producten. Wie een met zorg, aandacht en ambachtelijkheid gemaakt kledingstuk koopt, loopt het risico er voorgoed aan verknocht te raken. Bovendien is de kwaliteit van handgemaakte producten in veel gevallen aanzienlijk beter dan bij de fast fashion modemerken, waardoor ze minder snel gedumpt worden.

Inmiddels heeft UK Handmade de hulp ingeroepen van stylinggoeroe Mary Portas. Zij gaat de organisatie helpen om consumenten duidelijk te maken dat handgemaakte kleding en accessoires een uniek en betaalbaar alternatief zijn voor high street fashion. Als the Queen of shops ons nu ook nog aan het verstand brengt om zuinig met dit soort one of a kind must-haves om te gaan, wordt de wereld daar nog een groener van ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten