vrijdag 10 september 2010

Kenniscentrum voor textielverwerking

In Haaksbergen is Texperium geopend, een nieuw kenniscentrum voor het hergebruik van textiel. Oude uniformen van de KLM worden er omgetoverd tot nieuwe stewardessenaccessoires, jeans krijgen er een nieuw leven als vintage denim, en er wordt gezocht naar manieren om katoen en wol slim te recyclen.

Texperium gaat zich bezighouden met allerlei soorten textiel: niet alleen afgedankte mode-items, maar ook tapijten, huishoudelijk textiel en werkkleding. Er worden jaarlijks duizenden kilo’s kleding in afvalovens verbrand. Het gaat vaak om materialen die nog allerminst versleten zijn en bruikbaar zijn om nieuwe stoffen van het maken. Bovenden neemt de vraag naar stoffen wereldwijd steeds toe.

Een belangrijk knelpunt waar Texperium een oplossing voor moet vinden heeft te maken met de beperkte recyclebaarheid van de huidige kleding. Afgedankt textiel levert nu een mengsel van vezels, garenresten en stukjes doek op. Knopen, ritsen en andere accessoires bemoeilijken het hergebruik. Om deze redenen ontwierp de jonge designer Anna Korshun een schoen die gemaakt is uit één materiaal en geen versieringen of lijm bevat. Daarmee komen de opvallend eenvoudige schoenen dichtbij 100 procent recyclebaarheid. Daar kan Texperium nog wat van leren.

1 opmerking:

  1. Texperium mailde mij met een zinvolle aanvulling op dit artikel. Texperium ontwikkelt producten uit allerlei textiele afvallen, die eerst vervezeld zijn. Daarmee redt Texperium materialen die anders in de verbrandingsoven terecht waren gekomen. Anton Luiken wijst er in zijn mail terecht op dat het feit dat een product uit een monomateriaal bestaat nog geen garantie is dat het ook gerecycled wordt en een tweede leven krijgt. De producten die Texperium op de markt brengt, hebben dat voordeel in ieder geval wel. Die zijn al aan hun tweede leven begonnen.
    Ik ben heel benieuwd welke mooie schoenen Texperium gaat produceren!

    BeantwoordenVerwijderen