dinsdag 21 september 2010

Geen groen op hoedjesparade Prinsjesdag

Je hoeft geen fanatieke fashionista te zijn om nieuwsgierig te zijn naar de hoofddeksels waarmee parlementair Nederland op Prinsjesdag in het openbaar verschijnt. Sterker nog, de hoedjesparade heeft zelden een fashionable uitstraling. Ook dit jaar waren er weinig modieuze hoogtepunten te beleven. Vooral omdat in de Ridderzaal nauwelijks groen – in letterlijke en figuurlijke betekenis – te bekennen was.

De zwarte hoed met witte duiven van Helma Nepperus was tenminste nog idealistisch. De VVD’er steunde met haar hoofddeksel de Internationale Dag voor de Vrede, die dit jaar samenviel met Prinsjesdag. Ook Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Sabine Uitslag (CDA) en Mariko Peters (GroenLinks) droegen een speciaal voor de vredesdag ontworpen hoed.

Zwart was duidelijk de modekleur voor de Prinsjesdagcoryfeeën met hoofddeksel. Opvallend veel parlementariërs – afkomstig uit het gehele politieke spectrum, van CDA, PVV en VVD tot SP, PvdA en FNV – droegen zwarte hoeden.

Dat groen het nieuwe zwart is, lijkt alleen Marianne Thieme te hebben begrepen. Het Kamerlid voor de Partij voor de Dieren droeg een zwarte muts met het opschrift Fish Free Fridays, een duidelijk vervolg op haar hoed van vorig jaar die in het teken stond van Meat Free Monday. Laten we hopen dat de hoedjesparade volgend jaar wat meer van dit soort duurzame statements bevat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten