dinsdag 23 november 2010

Landelijke mode

Mode, fashionista’s en de nieuwste trends worden meestal geassocieerd met grote steden. Ook de mode-industrie is geconcentreerd op stedelijke omgevingen, zoals Londen, Parijs, Milaan, New York en Tokyo. Maar gebeurt er in landelijke gebieden dan niets op modegebied? Britse onderzoekers hebben zich in dit vraagstuk verdiept en komen tot verrassende ontdekkingen.

Het platteland wordt tegenwoordig gezien als anti-modieus: praktische werkkleding en traditionele uitdossingen lijken er aan de orde van de dag. Toch is de modewereld niet onverenigbaar met het landelijke leven, schrijven Britse onderzoekers in de tentoonstelling Fields of Fashion. Zo zijn hedendaagse modeontwerpers met grote regelmaat geïnspireerd door de country wardrobe en zijn bijvoorbeeld geruite tweeds gewoon in high street modewinkels verkrijgbaar. Tegelijkertijd zijn traditionele sportevenementen op het platteland, zoals paardenshows, steeds meer in het teken komen te staan van modeconsumptie. Commerciële pop-up stores tijdens dit sort evenementen zijn daar het bewijs van.

Het onderzoeksproject Fields of Fashion belooft nog veel meer van dit soort sociologische inzichten op te leveren. Jammer genoeg ligt er geen studie in het verschiet van ambachtelijke productietechnieken. Een verkenning van de manier waarop traditioneel handwerk doorwerkt in de hedendaagse modetrends zou vanuit duurzaamheidsperspectief juist zo interessant zijn. Want wat is een beter tegengif tegen throwawayism dan een eerlijk gemaakt en kwalitatief hoogwaardig handwerkje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten