zaterdag 13 november 2010

Levi’s gaat water besparen

Voor het maken van jeans is een ontstellende hoeveelheid water nodig. Zo zijn gedurende het verfproces al snel drie tot tien wasbeurten nodig. Volgens schattingen heeft de gemiddelde jeans wel duizend liter water verbruikt voordat de broek in je kledingkast belandt.

Levi's lanceert in januari 2011 voor de eerste keer een jeanscollectie die is gemaakt met het oog op het verminderen van watergebruik. De Water>Less lijn bestaat uit bekende spijkerbroeken zoals de 501 en een jack. Bij het maken van deze kledingstukken zijn de traditionele wasbeurten (die stof zachter maken) vervangen door één enkel wasproces. Daarmee zou tot wel 96 procent van het watergebruik bespaard worden.

Levi's is van plan om steeds meer van zijn collecties te laten maken met behulp van de waterbesparende productiemethode. Dat levert de fabrikant geld op, want voor het maken van de 1,5 miljoen jeans die komend jaar in de winkels hangen, is in totaal zestien miljoen liter water bespaard.

Je kunt je dan ook afvragen of de Water>Less jeans een sterk staaltje greenwashing zijn, waarmee Levi's niet alleen het imago versterkt maar ook nog eens kosten bespaard. Bovendien zwijgen de persberichten van de jeansgigant nog altijd over de arbeidsomstandigheden waaronder de denim gemaakt wordt. Uit onderzoek van de Clean Clothes Campaign blijkt al jarenlang dat fair trade nog geen vanzelfsprekendheid is bij Levi's en consorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten