dinsdag 2 november 2010

Is Hema net als C&A?

Onlangs werd C&A beschuldigd van onbehoorlijke arbeidsomstandigheden in een kledingfabriek in India. Het warenhuis ontkent de aantijgingen. Critici zijn sceptisch. De lage prijzen bij C&A zijn volgens hen een indicatie dat de kleding niet fair trade geproduceerd kan zijn.

Onlangs spotte ik bij de Hema een serie basic shirts met het logo Naturally Hema. Een longsleeve van 95% biologisch katoen kost niet meer dan zes euro. Volgens de verpakking is het kledingstuk ‘geselecteerd en getest op duurzaamheid, kleurechtheid, pasvorm en draagcomfort. In dit artikel is organic cotton verwerkt. Deze biologische katoen is verbouwd zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Organic cotton is niet schadelijk voor natuur en milieu.’

Op de verpakking en op het label van een Naturally Hema shirt staat niets vermeld over het land waar de biokatoenen kleding wordt gemaakt. Van de persvoorlichting van Hema word je niet veel wijzer. ‘HEMA verkoopt alle producten onder eigen label en maakt noch het land van herkomst, noch de naam van de fabriek openbaar’, meldt de voorlichter mij naar aanleiding van vragen over de arbeidsomstandigheden in textielfabrieken waar kleding uit de Naturally Hema lijn wordt gemaakt.

Hema heeft naar eigen zeggen een ondernemingscode die is gebaseerd op de Standards and Fundamental Principles and Rights at Work van de International Labour Organization. Deze leidraad is op de website van Hema te lezen. Of naleving van de normen uit de richtlijn (die ingaat op onder andere veilige arbeidsomstandigheden, behoorlijk loon, vrijheid van vereniging, anti-discriminatiebeleid en de beperking en beloning van overuren) ook actief wordt gecontroleerd, is uit het hele verhaal niet af te leiden. Dat is jammer, want een code of conduct staat of valt met onafhankelijke controles. Dat weet zelfs C&A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten