dinsdag 9 november 2010

Zonnige toekomst voor duurzame mode?

De invloedrijke trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelt voor de zomer van 2012 een seizoen waarin ‘earth matters’. Dat wil zeggen dat we tegen die tijd leven in een wereld ‘waarin aarde en alles wat we hierin vinden als inspiratiebron fungeert en waarin we zullen trachten om de schoonheid en kracht ervan te evenaren en het respect ervoor te herstellen'. Dat belooft veel goeds voor de milieubewuste ecmode.

Volgens de Britse Ethical Fashion Forum (EFF), een ondernemersorganisatie die zich inzet voor een duurzame mode-industrie, is sustainable fashion de snelst groeiende beweging in de modesector. Sterker nog, er lijkt een sterke correlatie tussen bedrijven die duurzaamheid in hun werkwijzen weten te integreren en ondernemingen met commercieel succes. De voorlopers in de modewereld houden zich dus al bezig met duurzaamheid.

Voor de komende vijf jaar voorspelt de EFF onder andere een verspreiding en groeiende erkenning van keurmerken, zoals het fair trade logo. Ook zouden bedrijven die niet duurzaam blijven produceren, wel eens te maken kunnen krijgen met belastingen, regelgeving en andere commercieel onvoordelige normen. Bovendien denkt de EFF dat celebs zich steeds vaker in verantwoorde kleding zullen hullen, waardoor ecolabels populairder en commercieel succesvoller worden.

In al deze voorspellingen speelt de consument een belangrijke rol. Want het zijn fashionista’s die steeds meer duurzaamheidseisen aan modemerken zullen gaan stellen, zo mogen we verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten