zaterdag 6 november 2010

No Impact Week betekent minder mode

Vegetarisch koken, met de fiets naar het werk en af en toe eens een goede daad doen. Van 7 tot en met 14 november is het No Impact Week. Wie meedoet, staat een radicale verandering van levensstijl te wachten. Een week en een dag lang geen wasdroger gebruiken, computers vermijden en de auto laten staan – het is niet makkelijk om groen te leven. De No Impact Week daagt je uit om acht dagen lang duurzamer te leven en je ecologische voetafdruk drastisch te verminderen.

Het project is gestart naar aanleiding van het boek No Impact Man van Colin Beavan. Hij leefde een jaar lang zo duurzaam mogelijk. Lokaal voedsel, geen vlees, geen wasmachine, geen cosmetica, zo min mogelijk afval, een wormenbak – Colin werd er gezonder en gelukkiger van. No Impact Week is een internationaal initiatief om wereldburgers te inspireren om Colins goede voorbeeld te laten volgen.

Wie zich aanmeldt voorde Nederlandse No Impact Week, ontvangt een handleiding met tips om in één week helemaal duurzaam door het leven te gaan. Het doel van het experiment is niet alleen om het milieu een handje te helpen, maar ook om te laten zien dat een duurzame levensstijl beter is voor de mens.

Op de eerste dag van No Impact Week staat een opdracht op het programma die voor fashionista’s misschien wel het lastigste is. ‘Maak je leven leuker terwijl je minder koopt’, is het motto. Met andere woorden: koop, met uitzondering van voeding, niets nieuws. Kledingruilparty’s, Marktplaats, kapotte kleding repareren en de Weggeefwinkel zullen koopverslaafden uitkomst bieden.

Gelukkig hoef je voor No Impact Week maar een week lang de modewereld links te laten liggen. Na die tijd kan je investeren in duurzame kleding van verantwoorde winkels, vintage stores en Wereldwinkels. Want zelfs No Impact Man vindt fair fashion een goed idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten