dinsdag 16 november 2010

Mutsjes voor India

Een mutsje breien is de meest gemakkelijke manier om een kinderleven te redden. Dat lijkt het motto van de actie waarmee Save the Children Nederlanders oproept een mutsje te breien voor pasgeborenen in India. De campagne Brei voor India is onderdeel van de inspanningen van de goededoelenorganisatie om kindersterfte te stoppen.

In de sloppenwijken van Delhi rijden al mobiele klinieken van Save the Children rond, waar pasgeboren baby’s, kleine kinderen en hun moeders medische zorg krijgen. Naast deze behandelingen geeft Save the Children voorlichting aan jonge ouders om te zorgen dat kinderen niet sterven aan ziektes die op een vrij eenvoudige manier kunnen worden genezen. Zelfgebreide babymutsjes passen bij deze benadering: door kleine kinderen warm te kleden, kunnen ziekten worden voorkomen. Inmiddels zijn al meer dan 3000 mutsjes gebreid door Nederlanders die meedoen aan de actie Brei een mutsje.

Han Koch noemt de actie ‘een voorbeeld van foute hulp’. De actie van Save the Children gaat voorbij aan het feit dat je in India voor een paar centen stapels mutsjes kunt krijgen, schreef hij in een artikel in Trouw. In buurland Bangladesh kunnen textielarbeiders tegen een nóg lagere prijs textiel leveren. Brei een mutsje lijkt vooral een poging om Nederlanders hun betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking te laten tonen. Volgens Koch zijn er betere investeringen te bedenken. Hij noemt het Medical Credit Fund, dat leningen voor zorgverleners, ziektekostenverzekeringen en certificering van zorgmodellen in Afrika levert.

Save the Children legt op zijn website uit waarom mutsjes breien wél zin heeft. Natuurlijk zijn mannen en vrouwen in India ook prima in staat om een mutsje te breien, maar de organisatie vindt het belangrijk dat mensen in India het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan. En het handgebreide mutsje is meer dan een gebaar of symbool: ‘Pasgeboren baby’s kunnen onderkoeld raken als de temperatuur ’s nachts flink daalt. Met een mutsje kunnen we voorkomen dat de kinderen verkouden worden, of longontsteking oplopen. De gevolgen hiervan kunnen namelijk ernstig zijn, soms zelfs dodelijk.’ Alle reden dus om de breinaalden in beweging te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten