zaterdag 13 november 2010

Loopt Britse ecomode voorop?

Als kind schreef Nicola Woods een brief naar Jim’ll fix it met de vraag hoe ze modeontwerpster kon worden. Nu staat ze aan het hoofd van ecolabel Beautiful Soul, dat ze in 2008 in Londen oprichtte.

Beautiful Soul is niet alleen het koosnaampje dat Nicola Woods van haar vrienden kreeg, maar ook een modemerk dat recycling centraal stelt. Het Britse bedrijf staat bekend om het hergebruik van Japanse kimono’s, maar geeft ook allerlei milieuvriendelijke materialen een tweede leven. Het is de combinatie van materialen die Beautiful Soul onderscheidt van andere merken, denkt Nicola Woods. Ook zijn de ontwerpen van Beautiful Soul multifunctioneel, exclusief en tijdloos.

Opvallend is dat alle collecties van Beautiful Soul handgemaakt worden in Londen. Het is zelfs mogelijk om zelf een kimono uit te zoeken en in de studio in Notting Hill een op maat gemaakt kledingstuk te laten ontwerpen. In de recente collecties wordt bovendien gebruik gemaakt van Britse wol, dat wordt aangeleverd door het Engelse ecolabel Izzy Lane.

Nicola Woods is er dan ook van overtuigd dat duurzame mode in Engeland de voorhoede vormt van de internationale ecotrend. Estethica, de verantwoorde beurs rond de London Fashion Weeks, zet in ieder geval het beste beentje voor. Het platform kondigde onlangs een nieuwe initiatief aan dat deelnemende bedrijven ertoe aanzet om openheid van zaken te geven over de milieu- en sociale aspecten van hun collecties. Iedere deelnemer wordt gevraagd om achttien vragen te beantwoorden over de gehele productieketen: van de eerste ontwerpschets tot de afvalverwerking.

Volgens Made-By, dat samenwerkt met Estethica, is een volledig duurzame collectie voor veel labels nog niet haalbaar, maar stimuleert de vragenlijst bedrijven om na te denken over effectieve eco fashion. En dat is iets waar ook Nederlandse modeontwerpers hun voordeel mee kunnen doen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten