maandag 6 december 2010

Indiase arbeiders worden niet beter van kinderhandjes

Het loon van volwassen werknemers in de katoenzaadindustrie wordt aanzienlijk beter als kinderarbeid wordt afgeschaft. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de Indiase economie. Als er geen kinderen meer voor een schijntje op de werkvloer verschijnen, kunnen volwassenen een beter loon bedingen, concludeert onderzoeker Davuluri Venkateswarlu.

Uit het onderzoeksrapport ‘Geen kinderarbeid – een beter loon’ van Landelijke India Werkgroep en FNV Mondiaal blijkt dat arbeiders in dorpen waar geen kinderarbeid meer voorkomt ruim twee keer zo veel loon ontvangen als arbeiders in dorpen waar nog wel kinderen werken. Door het verdwijnen van kinderarbeid verbeteren bovendien de arbeidsomstandigheden voor de volwassenen, die bijvoorbeeld arbeiders beter kansen krijgen om over te stappen naar een andere werkgever.

Natuurlijk is het uitbannen van kinderarbeid niet alleen goed voor de volwassenen om hen heen. De kinderen zelf worden er ook beter van: zij kunnen naar school en hebben daardoor als volwassene meer mogelijkheden om een goede baan te vinden. Wereldwijd zijn er ongeveer 218 miljoen kinderen aan het werk, met name in de landbouw. De katoenindustrie is berucht om de inzet van kinderen onder de vijftien, onder meer voor de pluk en zaadteelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten