maandag 20 december 2010

Eerlijk shoppinglijstje voor de feestmaand

CNV Internationaal nam onlangs met de negentienjarige Margo Kosters een kijkje in een kledingfabriek in Cambodja. Met de feestdagen voor de deur, werken naaisters daar een recordaantal overuren. Zesdaagse werkweken van twaalf tot vijftien uur per dag zijn geen uitzondering. En zelfs met zulke werkdagen verdienen de fabriekarbeidsters onvoldoende om van rond te komen.

Om te voorkomen dat aan de andere kant van de wereld naaisters het loodje leggen omdat wij ons hier te buiten gaan aan kerstinkopen, heeft CNV Internationaal een lijstje van verantwoorde kledingmerken gepubliceerd. Op de lijst zijn ruim veertig modemerken opgenomen die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

Onder de labels die als fair trade worden gepresenteerd bevinden zich niet alleen die hard goededoelenmerken zoals Hessnatur en Ecotton. Ook hippe merken zoals Nudie Jeans, J.C. Rags, Filippa K, Odd Molly en Suit Supply worden als eerlijk bestempeld. Dat de bedrijven zich hebben aangesloten bij de Fair Wear Foundation, is overigens geen garantie voor fair trade: met de registratie bij de organisatie voor eerlijke arbeidsomstandigheden worden alleen ambities getoetst, geen feitelijke praktijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten