woensdag 30 november 2011

Plastic soep: ook door kledingwassen

Een milieuramp die zijn weerga niet kent. Zo omschrijft de Plastic Soup Foundation het probleem dat steeds meer plastic afval in onze zeeën en oceanen ronddrijft. De plastic soup verontreinigt het water en vormt een bedreiging voor het dierenleven in zee.

Met de Plastic Soep Driedaagse (op 30 november en 1 en 2 december 2011) wordt aandacht gevraagd voor de gevaren van de linke soep. Het plastic wordt niet alleen gedumpt door de industrie, maar ook door consumenten zoals jij en ik. Want plastic zit ook in huidverzorgingsproducten en komt in zeewater terecht via onze wasmachines.

Vooral het wassen van polyester kleding blijkt een probleem voor de oceanen. Eén zo’n kledingstuk kan meer dan 1900 vezels per wasbeurt afgeven. Fleece kleding en dekens zijn de grootste boosdoeners. Onderzoekers adviseren modebedrijven en wasmachineproducenten nieuwe methodes te ontwikkelen om de afgifte van plastic vezels in het spoelwater terug te brengen.

Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je volop feiten en cijfers die de ernst van het probleem duidelijk maken. Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Experts voorspellen dat plastic wel tot duizend jaar kan blijven bestaan. En zeeafval zou jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten