woensdag 21 december 2011

Slow is niet traag maar bewust

Als tegenreactie op de snelheid en verspilling in onze consumptiemaatschappij zijn allerlei slow bewegingen ontstaan. Platform voor trends en trendwatching Second Sight zette een aantal voorbeelden op een rij. De motivaties van de verschillende bewegingen geven inzicht in de voordelen van een groene garderobe.

Zo is slow food – misschien wel de bekendste van alle langzame trends – gericht op duurzaamheid, verantwoordelijkheid en aandacht voor ‘vergeten’ producten. Hetzelfde kan worden gezegd van slow fashion. Ontwerpers van dit kaliber maken niet alleen tijdloze ontwerpen, maar bekommeren zich daarbij ook om een verantwoorde productiewijze met gevoel voor ambachtelijke handwerktechnieken.

Slow management is synoniem voor ‘aandachtig’ of ‘zorgvuldig’. Ook die principes zien we terug in slow fashion, waar wordt geageerd tegen de razendsnelle productie en consumptie van modeartikelen.

De trage bewegingen hebben laten ook van zich horen in onder andere slow architecture, slow money, slow cities, slow travel en slow biking. En misschien wel het meest verwant aan slow fashion is de slow coffee. Want dat is een product waar je héél lang van kunt genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten