donderdag 22 december 2011

Vier scenario’s voor duurzame mode in 2025

Hoe ziet de wereld er uit in 2025 als de mode-industrie verduurzaamd is? Lopen we allemaal in kleding van gerecyclede materialen? Is slow fashion de norm geworden? Zijn kledingstukken van de laatste technologische snufjes voorzien, zoals coating waarmee de kleur kan veranderen? Het is allemaal mogelijk, zegt het Forum for the Future.

Het Forum for the Future maakte in 2010 vier scenario’s over de toekomst van een duurzame mode-industrie. Daarvoor werden klimaatverandering, bevolkingsgroei, een tekort aan grondstoffen en andere transformerende factoren bekeken. Experts uit de modewereld dachten mee, en aan de hand van actuele nieuwtjes werden vervolgens vier toekomstbeelden uitgewerkt.

Techno-chic, Patchwork planet, Slow is beautiful en Community couture zijn de veelzeggende namen van de vier scenario’s voor 2025. De toekomstbeelden zijn in aansprekende animatiefilmpjes levendig gemaakt. Daarmee kunnen modebedrijven inspiratie putten voor een toekomstbestendige duurzaamheidsstrategie.

In 2011 lanceerde Forum for the Future een lespakket voor hogescholen en universiteiten, zodat ook docenten en studenten gebruik kunnen maken van de inzichten van de scenariostudies. Het uitgangspunt is dat een economisch gezonde mode-industrie ook duurzaam moet zijn. Vanuit zo’n toekomstperspectief hoopt Forum for the Future ook studenten aan te spreken die niet staan te springen om een cursus over groen, ethisch of duurzaam ontwerpen te volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten