donderdag 1 december 2011

Fair Wear Foundation publiceert loonladder

De Fair Wear Foundation heeft in november 2011 de openbare versie gelanceerd van de FWF Wage Ladder, een online instrument waarmee kledingmerken, fabrieken en organisaties leefbare lonen kunnen berekenen. Een leefbaar loon is een centraal concept in eerlijke handel.

In de meeste kledingproductielanden zijn lonen zo laag dat werknemers niet kunnen voorzien in basisbehoeften zoals voedsel, onderdak en gezondheidszorg. In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat fabrieksarbeiders in de kledingindustrie wel een leefbaar loon verdienen.

Met de FWF Wage Ladder kunnen lonen in een bepaalde fabriek worden vergeleken met een aantal loonstandaarden. Hiermee ontstaat een basis voor onderhandelingen tussen fabrieken, merken en werknemers (of hun vertegenwoordigers) over loonaanpassingen.

De FWF Wage Ladder bevat nu gegevens over twaalf productielanden in Aziƫ, Afrika en Europa. De bedoeling is dat de ladder wordt uitgebreid met andere landen. De Fair Wear Foundation, waar meer dan 100 merken zijn bij aangesloten, controleert kledingproductie in vijftien landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten