zaterdag 16 oktober 2010

Groen goud is duur – en de toekomst

Duurzaam geproduceerd goud is een zeldzaamheid. Niet meer dan 15 kilo duurzaam goud wordt er jaarlijks wereldwijd geproduceerd. En dat terwijl de gezamenlijke goudmijnen 2500 ton per jaar delven, meldde NRC onlangs.

In Nederland is niet meer dan één sieradenmerk dat met duurzaam goud werkt (voor de geïnteresseerden: Flamingo in Nieuwegein). De trouwringen worden gemaakt in Oro Verde, een coöperatie in Colombia waar goud milieuvriendelijk, zonder chemicaliën en onder eerlijke arbeidsomstandigheden wordt gemaakt. Oro Verde bestaat sinds 1997 en is het eerste gecertificeerde project voor mens- en milieuvriendelijke goudwinning.

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad voorspelt een aanzienlijke groei van goed goud. Met behulp van de Fairtrade Fairmined standaard wil de organisatie binnen vijftien jaar 25 ton goud op de markt zien verschijnen.

De hoge goudprijs van dit moment is niet gunstig voor duurzaam goud: door het wantrouwen over de economie blijft de goudprijs de laatste jaren maar stijgen. Sieradenfabrikanten willen dan niet nóg meer voor goud gaan betalen – en duurzaam goud is gemiddeld vijftien procent duurder. Solidaridad voert nu gesprekken met sieradenmerken die wel interesse hebben in duurzaamheid maar niet weten hoe ze er invulling aan moeten geven. Met een beetje geluk hoeven bewuste consumenten vanaf 2011 iets minder te speuren naar groen goud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten