zaterdag 30 oktober 2010

Textielrecycling kan zoveel beter

Dit land kan zoveel beter, schreef Wouter Bos een paar jaar geleden. Hij had het toen niet over het hergebruiken van afgedankte kleding. Maar misschien was enige aandacht voor textielrecycling wel op zijn plaats geweest. Onderzoek heeft laten zien dat in Nederland jaarlijks 124 miljoen kilo kleding wordt vernietigd, terwijl meer dan de helft daarvan nog hergebruikt had kunnen worden.

De mode-industrie bekommert zich op twee manieren om hergebruik van kleding: door te onderzoeken hoe textiel gerecycled kan worden en door het inzamelen van afdankertjes. Vooral op dat tweede terrein valt nog winst te behalen, blijkt uit recent onderzoek van Eureco in opdracht van Vereniging Herwinning Textiel en Agentschap NL.

Meer dan de helft van onze kleding belandt in de afvalbak in plaats van in de textielcontainer of bij de kringloopwinkel. Eureco ontdekte dat een groot deel van dat gedumpte textiel nog in aanmerking zou komen voor hergebruik. Meer dan een derde van de kleding in de afvalbak kan een tweede leven krijgen als kleding. Nog eens een derde kan worden gerecycled tot linnen of andere producten.

Rotterdammers geven tot nu toe het beste voorbeeld. De havenstad kreeg onlangs een prijs van de Stichting Kleding Inzameling Charitatieve Instellingen omdat de gemeente het grootste aantal kilo’s textiel en schoenen per inwoner wist in te zamelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten