zaterdag 9 oktober 2010

Actievoerders waarschuwen fashionista’s voor verborgen dierenleed

Verborgen bont. Dat is volgens dierenwelzijnorganisatie Vier Voeters een kledingmateriaal dat deze winter opvallend vaak in de winkels hangt. Een felgekleurde, pluizige afwerking aan een goedkoop kledingstuk wordt niet snel met bont geassocieerd. Toch wordt er in winterkleding veel gebruik gemaakt van echt bont, ook bij merken waar je het niet van verwacht. De Bont voor Dieren voert niet voor niets campagne tegen de o zo hippe bontkragen.

‘Als u niet zeker weet of het product dat u wilt kopen echt bont of nepbont is, controleer dan de basis van de vacht. Als die van leer is, is het echt bont’, doceert Vier Voeters. De internationale stichting, die zich inzet voor rechten en goede leefomstandigheden van productiedieren, proefdieren en wilde dieren, waarschuwt ook voor dons. Voor de gemiddelde consument is namelijk niet na te gaan of dons in winterjassen en skijacks diervriendelijk is geproduceerd. In Europa is het levend plukken van ganzen verboden, maar een groot deel van de donsproductie vindt plaats in Oost-Europese landen, waar de dieren vier keer per jaar levend van hun veren worden ontdaan.

Over wol rept Vier Voeters dit najaar met geen woord. Ik wil niet prekerig klinken, maar ook hier is een waarschuwing aan consumenten op zijn plaats. Want modelabels zoals Uggs maken gebruik van wol dat op dieronvriendelijke wijze is geproduceerd. En gezien de grote populariteit van wol in de najaarsmode van 2010, zullen ook veel andere merken zich aan dit soort praktijken schuldig maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten