dinsdag 26 oktober 2010

Prada promoot handwerk

Luxelabel Prada mag dan een ultracommercieel, wereldwijd opererend bedrijf zijn, het let tegenwoordig ook op de kleintjes. Met vier speciale collecties, die onder de noemer ‘Made in …’ worden gelanceerd, herstelt het Italiaanse modehuis dit najaar ambachtelijk handwerk in ere. Het gaat om jeans uit Japan, schoenen uit India, wollen kilts uit Schotland en gebreide kleding uit Peru.

Voor het maken van de vier speciale collecties, die bedoeld zijn als statement tegen snelle, massaal geproduceerde, geglobaliseerde mode, werkte Prada samen met lokale, ambachtelijke bedrijven. In Japan maakte denimproducent Dova vier soorten spijkerstof in zeven verschillende wassingen. En wollen rokken werden in ateliers in Schotland gemaakt. En de ballerina’s, sandalen en tassen uit India zijn met de hand geborduurd.

Of ‘Made in …’ een eenmalig initiatief is of een sterk staaltje greenwashing, is nog even afwachten. Vaststaat dat de ambachtelijke collecties voor de bekende Prada prijzen in de winkels liggen. En de vraag is dan ook of de ambachtslieden die er het werk voor produceerden daar ook de vruchten van plukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten