woensdag 4 januari 2012

Bontparade versus Loesje

Het is duidelijk dat de meningen over bont nog altijd sterk verdeeld zijn. Loesje schreef in 2011: ‘Laat u ook deze winter het bont lekker om de schouders van ’t beestje hangen?’ Maar in december organiseerde het Nederlands Bont Instituut in drie steden, waaronder Amsterdam, een bontparade. De Furlab Streetview, die bestaat uit een catwalkshow met modellen die van top tot teen in bont gehuld zijn, is bedoeld om aandacht te vragen voor de Origin Assured en Furlab labels. Origin Assured betekent dat het bont afkomstig is uit landen waar goede dierenwelzijnsregelgeving van kracht is. Het Furlab label geeft aan dat het bont afkomstig is van een Nederlandse nertsenhouderij.

De Bont voor Dieren is kritisch over de keurmerken, omdat deze niet voorkomen dat dieren worden gefokt voor bontproductie en tot hun dood onder benarde omstandigheden worden opgesloten. De dierenrechtenorganisatie stimuleert winkels en ontwerpers om de verkoop en het gebruik van bont te verbannen. Op de zogenoemde Bontvrijlijst staan steeds meer winkels die verklaren geen bont te verkopen, zoals H&M, de Bijenkorf en V&D. Onder de modeontwerpers die hebben toegezegd geen gebruik te maken van bont zijn Iris van Herpen, Bas Kosters en Antoine Peters.

Het belang van de Bontvrijlijst is groter dan ooit nu bont het straatmodebeeld domineert. Doordat consumenten onvoldoende op de hoogte kunnen zijn van de oorsprong van bont aan hun kleding, dragen zij misschien wel zonder het te weten en ongewild een écht stukje dierenhuid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten