Tijdens de productie van textiel en kleding worden grote hoeveelheden water, energie en chemicaliën gebruikt. Organisaties zoals Greenpeace laten met regelmaat zien welke desastreuze effecten dit heeft op het milieu. Door een heuse Detox Campaign wist de Greenpeace een aantal grote bedrijven, zoals Nike en Puma, over te halen om het storten van giftig afvalwater door textielfabrieken die voor hen werken flink te verminderen.
Made-By lanceerde tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari 2012 een handleiding voor modemerken die ook een duurzame oplossing willen vinden voor textielbewerking door hun toeleveranciers. Volgens Made-By, dat zich sinds 2004 inzet om duurzaamheid in de mode-industrie te verbeteren, is er inmiddels een breed scala van innovatieve technieken om ervoor te zorgen dat textielfabrieken minder negatieve impact op het milieu uitoefenen. In de Wet Processing Manual komen deze hoogstandjes aan bod.
Voor groene fashionista’s biedt de nieuwe handleiding van Made-By een kijkje in de complexe wereld van textielproductie. Alleen al bij het verven van stoffen komen nogal eens ingewikkelde processen en milieubelastende procedés kijken. De Wet Processing Manual geeft ook uitleg over standaarden zoals GOTS, cradle to cradle en Bluesign. Deze labels stellen aan textielfabrieken eisen wat betreft bijvoorbeeld water- en energieverbruik en het gebruik van chemicaliën.
dinsdag 31 januari 2012
Handboek voor duurzame textielverwerking van Made-By
Labels:
amsterdam fashion week,
gots,
greenpeace,
Made-By,
nike,
puma
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten