vrijdag 27 januari 2012

Nederlandse en Amerikaanse winnaar bij tweede seizoen The Green Fashion Competition

Studio Jux en Carrie Parry zijn de winnaars van de tweede editie van The Green Fashion Competition. Zij kregen door minister Verhagen, en in het bijzijn van prinses Máxima, een cheque van respectievelijk 25.000 en 15.000 euro overhandigd. Lonneke Engel, die een groene jurk van Elsien Gringhuis droeg, presenteerde de finale.

In totaal waren acht van de 120 deelnemende ontwerpers doorgedrongen tot de finale van The Green Fashion Competition. Zij maken niet alleen kleding, maar ook sieraden (Studio Jux), ceintuurs (Stat Divisions) en tassen (Oh my bag). Hun designbenaderingen laten de verschillende kanten van duurzaamheid zien: van ambachtelijke productie en ecologische stoffe tot tijdloos design en aandacht voor CO2-uitstoot.

De fashionista’s die op 27 januari 2012 aanwezig waren bij de finale van The Green Fashion Competition, konden genieten van een heus spektakel. Elsien Gringhuis, winnares van de eerste editie van de groene ontwerpwedstrijd, opende de ceremonie met een catwalkshow. De aanwezigheid van niet alleen prinses Máxima, maar ook onder meer actrice Victoria Koblenko, stylist Bastiaan van Schaik en Grazia-hoofdredacteur Hilmar Mulder maakten duidelijk dat groene mode het stadium van geitenwollen sokken ver voorbij is.

De Amsterdam Fashion Week lanceerde in 2010 The Green Fashion Competition, die als doel heeft ‘het vinden van getalenteerde ondernemers in de branche en een fundament te leggen voor manieren waarop de modeïndustrie een balans vindt tussen de economische, ecologische en sociale impact van hun ideeën’. Aanleiding voor de wedstrijd, die wordt gesponsord door de Amsterdam Fashion Week en het ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie, was het jaar van biodiversiteit.

Inmiddels zijn er ook groene ontwerpwedstrijden voor architectuur en films. Of er een derde editie van de wedstrijd voor modeontwerpers komt, is nog niet officieel bekend gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten