zaterdag 14 januari 2012

Boosheid over bontkragen

Jassen met bontkragen blijven een bron van conflict. Voorstanders van bont geloven in verantwoorde productiemethoden, terwijl tegenstanders alle vormen van bont als dieronvriendelijk beschouwen.

Aanleiding voor een recente discussie is presentator Arie Boomsma, die in de uitzendingen van ‘Net uit de kast’ een jas droeg met een bontkraag van coyote. Volgens Boomsma gebruikt zijn kledingsponsor Penfield uitsluitend verantwoord geproduceerd bont uit Canada en de Verenigde Staten.

Volgens Bont voor Dieren zullen dierenrechtenorganisaties niet snel samenwerken met modemerken die bont gebruiken. De WSPA geeft aan niet meer samen te werken met Penfield sinds het merk bont gebruikt.

Penfield gebruikt de vacht van coyotes die door middel van wildklemmen worden gevangen. In de Europese Unie is het gebruik van wildklemmen in de bontindustrie verboden: deze methode van vangen – die bontfabrikanten omarmen omdat de vacht van het dier dan zo in mogelijk beschadigd wordt – zou te pijnlijk zijn voor dieren. Maar bont dat met wildklemmen is verkregen kan wel in Europa worden verkocht.

Arie Boomsma is voorlopig niet van plan om zijn bontkraag in de ban te doen. Wel stimuleert hij een discussie waarin op een genuanceerde manier kan worden gesproken over de voors en tegens van bont - en van andere dierlijke producten die in de textielindustrie gebruikt worden, zoals leer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten